Några av de största travloppen i världen

Det är inte bara i Sverige som travsporten är stor utan den har en given plats i de flesta europeiska länder. Här i Sverige finns Svenska Travsports-förbundet och många länder har en egen motsvarighet till detta travförbund.

Varje år går flera stora lopp av stapeln dit hästar och kuskar vallfärdas från olika länder för att delta. Det är alltså stora internationella lopp som ofta också har höga prissummor vilket gör loppen extra eftertraktade att delta i.

Det största svenska travloppet är det klassiska Elitloppet som går en gång varje år. Den sista söndagen i maj har några av världens bästa hästar tävlat i Elitloppet sedan år 1952, vilket gör det till en tradition dit många vill åka.

Även Frankrike har årligen ett stort och eftertraktat lopp som har körts sedan år 1920. Loppet heter Prix d’Amérique och körs i Paris på Vincennes. Det är ett lopp som många svenska kuskar också vill delta i och det har varit några svenska ekipage som har stått som vinnare på prispallen genom åren.

Men det är inte bara Europa och Sverige som levererar eftertraktade och stora lopp. Även USA finns med på travkartan och levererar varje år, sedan år 1926, loppet Hambletonian Stakes. Detta lopp är världens största lopp för treåringar och är därför ett lopp som man gärna vill få med sin treåring på. Loppet har körts på olika banor runt om i USA men går numera på Meadowlands.

Även om dessa tre länder, Sverige, Frankrike och USA är de överlägset största när det kommer till travsport så finns det flera länder som är med och arrangerar stora internationella travlopp varje år. Flera av de nordiska länderna har årligen varsitt stort lopp. Ett exempel är Norge som varje år har det stora loppet Oslo Grand Prix vilket är Norges största internationella travlopp.